Kedinin Gelişine Hazırlık Yapılması
İlk defa kedi sahibi olacaksanız kedinizi eve getirmeden önce temel olarak edinmeniz gereken bazı eşyalar vardır;
1) Tuvalet kabı
Açık veya kapalı olabilir. Kapalı tuvalet kabı tercih ederseniz istenmeyen kazaları önlemek için kediniz alışıp öğrenene kadar, kapağını açık bırakmanızda fayda var. Tuvalet kabını kedinizin kolayca görebileceği, kolay ulaşabileceği ve ayak altı olmayan kuytu bir yere koyun. Zorunlu olmadıkça kum kabının yerini değiştirmeyin. Değiştirmeniz gerekirse de her gün azar azar ilerleterek yeni yerine götürün. Eve ilk getirdiğinizde kedinizi taşıma çantasından çıkartır çıkartmaz önce kum kabının yerini gösterin, ve kediyi kumun üzerine koyun. İçgüdüsel olarak tuvaleti geldiğinde gidip kuma yapacaktır. Eğer çok küçük yaşta annesiz kalmış bir yavruyu sahiplenmediyseniz, ayrıca tuvalet eğitimi vermenize gerek yoktur.
2) Kum
İnce taneli, kalın taneli, topaklanan, topaklanmayan, çam peleti, silika, kokulu, kokusuz pek çok kum çeşidi bulunmaktadır. Eğer kedinizi bir evden aldıysanız, daha önce alışık olduğu kum çeşidini almanızda fayda var. Değiştirmek isterseniz yavaş yavaş alışık olduğu kuma yeni kumu ekleyerek kademeli bir geçiş yapabilirsiniz.
Yavru kediler için genellikle ince taneli kumlar uygundur. Ancak yavruların çok meraklı oldukları ve herşeyi ağızlarına sokarak keşfetme döneminde oldukları zamanda topaklanan kumlar yavru kediniz için tehlikeli olabilir. Yutulması halinde topaklanan kumlar mide ve bağırsaklarda tıkanmalara sebep olabilir.
Eğer kedinizin kum yeme gibi bir alışkanlığı varsa, doğal malzemeden üretilmiş, topaklanmayan kumları tercih etmelisiniz.
– Topaklanan kumlar
Topaklanan kumları temizlemesi kolaydır, ancak yapısı gereği hepsi az veya çok bir miktar toz içerir. Siz veya kediniz toza karşı hassassanız başka bir kum çeşidi deneyebilirsiniz.
– Pelet kumlar
Ahşap tozlarının sıkıştırılıp fırınlanması ile elde edilen pelet kumlar, başta kediler için alışması zor olsa da alıştıktan sonra çok rahatlıkla kullanabildikleri, doğal, tozsuz ve ekonomik bir seçenektir. Özellikle elekli tuvalet kabı ile kullanıldığında temizlemesi de oldukça kolaydır.
– Silika kumlar
Silika kumlar ise içerdikleri silika tozu nedeniyle ülkemizde kot taşlama işçilerinin hastalığı olarak bilinen Silikozis hastalığına sebebiyet verebilir. Kısa sürede belirtileri hemen ortaya çıkmasa bile uzun vadede bu tozun solunması hem kedi sahibi için hem de kedi için oldukça zararlıdır. Kedilerin kendilerini yalarken tüylerine yapışan silika tozunu yutmaları ise mide ve bağırsaklardaki suyun emilmesine ve dehidrasyona sebep olabilir. Bu sebeplerden ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) silika kedi kumu kullanımını önermemektedir.
3) Kürek
Alacağınız kum çeşidine karar verdikten sonra kum temizliği için kum çeşidine uygun bir kürek seçmelisiniz. Küreğin boyutunun çok küçük olması ve aralıklarının çok dar olması temizliği zorlaştırabilir. Eğer pelet tarzı bir kum seçtiyseniz aralıkları mümkün olduğunca geniş bir kürek seçmelisiniz.
4) Taşıma Çantası
Hem kedinizi eve getirmek için, hem de veteriner ziyaretleri için mutlaka bir taşıma çantasına ihtiyacınız olacaktır. Kedinizin güvenliği için evden çıktığınızda her zaman taşıma çantası kullanın, kucağınızda veya karton kutuda götürmeyin. Kucakta veya karton kutuda taşımak dışarıda aniden ürktüğünde siz müdahale bile edemeden kaçmasına sebep olabilir.
Taşıma çantasını seçerken, veteriner ziyaretlerinde kolaylık sağlaması açısından hem önden hem de üstten açılabilen bir çanta seçmenizde fayda var. Ayrıca kedinizin çantayı veteriner ziyaretleri ile özdeşleştirip çantadan korkmaması için, taşıma çantasını sadece veteriner ziyaretlerinde kullanmak yerine her zaman evin en çok vakit geçirdiği odasında bulundurun. Bu şekilde olduğunda ara sıra çantanın içine de girip uyuyacak ve böylece veterinere giderken kedinizi çantaya sokmak kabus haline gelmeyecektir.
5) Mama ve Su Kapları
Kedinize ayrı bir mama ve su kabı alabilir veya evdeki uygun birer kabı ona tahsis edebilirsiniz. Mama ve su kaplarını seçerken dikkat etmeniz gerekenler;
– Boyut
Çok küçük ve derin olmamalı. Kediler bıyıkları kabın içine girecek şekilde kafalarını dar kaplara sokmaktan hoşlanmazlar.
– Malzeme
Plastik mama ve su kapları bir süre sonra kedilerin çenesinde “kedi aknesi” olarak adlandırılan siyahlıklara neden olabilir. Daha sağlıklı bir tercih olması açısından mama ve su kaplarının cam, paslanmaz çelik veya seramikten yapılmış olanlarını tercih edin.
Çoğu kedi akan bir çeşmeden su içmekten daha fazla hoşlanır. İlk kedi sahibi olduğunuzda şart olmasa da ilerleyen dönemde kedinizin su tüketimini arttırmak için su pınarı almayı düşünebilirsiniz.
– Şekil
Yavru kediler çok hareketli ve oyuncu oldukları için mama ve su kaplarını istemeden devirebilirler. Bunu önlemek için kapların kolayca devrilmeyecek şekilde olması gerekir. Kedi ve köpekler için üretilen mama kaplarının devrilmeyi önlemek için alt kısımları daha geniş yapılır ve alt kısımda kaymayı önleyici bantlar bulunur. Her ihtimale karşı su kabını dökülürse alttaki zemin zarar görmeyecek bir yere yerleştirmenizde fayda var.
Mama ve su kaplarını her zaman tuvalet kabından uzağa yerleştirin. Kediler doğaları gereği yemeklerini suyun ve tuvalet olarak kullandıkları yerin yakınında yemekten hoşlanmazlar. Suyun yanında yemeyi tercih etmemelerinin sebebi su kaynaklarını kirletmemek içindir. Bu yüzden mama ve su kaplarını bitişik değil, birbirinden ayrı ve biraz uzak olacak şekilde yerleştirmelisiniz.
Evin farklı yerlerinde birden fazla su kabı bulundurmanız ve suyu her gün, gerekirse gün içinde de, tazeleyerek sürekli temiz tutmanız önemlidir. Kediniz temiz olmayan bir suyu içmek istemeyecektir.
6) Mama
Kediniz gelmeden önce mamalar hakkında araştırma yapmalı ve doğru mama seçiminin nasıl yapılacağını öğrenmelisiniz. Mama seçimi özellikle ilk defa kedi sahibi olacak biri için içinden çıkması oldukça zor bir konuya dönüşebilir. Markalar hakkında fikir sahibi olmalı, kedilerin besin ihtiyaçlarını öğrenmeli ve mamaların etiketlerini okumayı öğrenmelisiniz.
(Bkz: Kedilerin besin ihtiyaçları)
Eğer kedinizi bir evden alacaksanız, önceden yediği mamayı öğrenip ilk etapta sindirim sorunları yaşamaması için aynı mamayı almanız veya eski evinden bir miktar mama almanız faydalı olacaktır. Sonrasında farklı bir marka mamaya geçmek istediğiniz zaman yenisini eski maması bitmeden almalı ve yavaş yavaş karıştırarak geçiş yapmalısınız. Aksi takdirde ishal gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Mama değişimi:
- Gün : %75 eski mama, % 25 yeni mama
- Gün: %75 eski mama, % 25 yeni mama
- Gün: %50 eski mama, % 50 yeni mama
- Gün: %50 eski mama, % 50 yeni mama
- Gün: %25 eski mama, % 75 yeni mama
- Gün: %25 eski mama, % 75 yeni mama
- Gün: %100 yeni mama
7) Tırmalama Sütunu
Kedinizin eve geldiği ilk gün şart olmasa da, mobilyaları tırmalamaması için ve doğru bir tırmalama alışkanlığı edindirebilmeniz için bir an önce almanızda fayda var. Küçük boyutlu bir tırmalama sütunu yavru kedi için ilk zamanlarda yeterli olacaktır, ancak büyüdükçe daha büyük, ikili, üçlü, üzerinde yatma yerleri de olan bir tırmalama sütunu ve oyun alanına geçmeyi düşünebilirsiniz.
Kedinizin yatak, oyuncak, tırnak makası, tarak gibi başka ihtiyaçları olsa da bunlar kedinizin eve ilk geldiği gün olmazsa olmaz değildir. Zaman içinde kedinizi daha iyi tanıdıkça neleri sevip neleri sevmediğini öğrenecek ve ona göre diğer ihtiyaçlarını daha doğru seçebileceksiniz.
Kedinin Eve Getirilmesi
Kedinizi almaya giderken mutlaka yanınızda taşıma çantasını götürün. Güvenliği için karton kutuda veya kucağınızda taşımayın.
Eve ilk geldiğinizde önce kumunun yerini gösterin ve çantadan çıkartıp direkt kumun üzerine koyun. Daha sonra kendi haline bırakın. Kediler alışık oldukları ortamdan ayrılıp yeni bir ortama geldiklerinde korkarlar. İlk önce korkup saklanacaktır. Çıkartmaya çalışmayın, başında beklemeyin. Siz sürekli onunla ilgilendikçe saklandığı yerden çıkması daha da zor olacaktır. Eğer yemek yememesinden endişe ediyorsanız yemeğini ve suyunu saklandığı yerin yakınına koyun.
Özellikle ilk gün fazla müdahale etmeyip, kendine haline bırakın. Korkusunu yavaş yavaş yendikten sonra evi keşfetmeye çıkacaktır. Saklandığı yerden çıkar çıkmaz hemen yanına gitmeyin, bırakın evi keşfetsin, güvende olduğundan emin olduktan sonra sizin yanınıza kendisi gelecektir. Evde küçük çocuk varsa, alışma sürecinde kediyi rahatsız etmemesi için ayrı tutmak faydalı olacaktır.
Alışma sürecini hızlandırmak için eski evinden sevdiği bir eşyasını kedinizin beraberinde getirme imkanınız varsa kendini daha güvende hissedecektir.
Evinizde başka bir hayvan varsa kediniz eve alışana kadar ayrı tutmanız iyi olacaktır.
Eve yeni gelen bir kediyi kendinize alıştırmanın ve aranızda güçlü bir bağ kurmanın en iyi yolu ona mama vermek ve birlikte oyun oynamaktır. İlk günlerde oyun oynama konusunda çekingen davranabilir. Sabırlı davranıp üzerine gitmeyerek, mama vererek güvenini kazanmaya çalışabilirsiniz. Size güvenip yanınıza gelmeye başladığında ilgi çekici oyuncaklarla merakını cezbedebilir ve aranızdaki güven duygusunu pekiştirebilirsiniz.
Güvenlik
Kedi sahibi olmak küçük bir çocuk sahibi olmaya benzer, merakları yüzünden başlarını belaya sokabilirler. Daha önce kedi sahibi olmadıysanız, kedinizin güvenliği için evde bazı önlemler almanız gerekecektir.
Ocak
Kedinizin asla yanan ocağın yanına yaklaşmasına izin vermeyin. En güvenlisi ocakta bir şey pişerken veya sıcak bir tencere varken mutfağın kapısını kapatmaktır.
Kablolar
Bazı kediler, özellikle diş değiştirme dönemindeki yavrular evdeki kabloları kemirebilir. Elektrik çarpması riskine karşı dikkatli olun.
Bitkiler
Evlerimizde sıklıkla bulunan çiçeklerin bazıları kediler için son derece zararlı hatta ölümcül bile olabilir. Kediniz gelmeden önce hangi bitkilerin zararlı olduğunu öğrenin ve eğer evinizde bu bitkilerden varsa kedinizin erişemeyeceği bir yerde olduğundan emin olun. (Bkz. Kedilere zararlı çiçekler)
Camlar ve balkonlar
Kediniz ilk geldiğinde cama zıplayamayacak kadar küçük olsa da, hızla büyüyüp kısa sürede zıplayabilir hale gelecektir. “Kediler yüksekten düşmez” gibi yaygın bir kanı olsa da meraklı yapıları ve avcı içgüdüleri sebebiyle gördükleri bir kuşun, kelebeğin, sineğin peşinden düşünmeden aniden atlama eğilimleri olabilir. Giriş katta yaşıyorsanız bu kedinizin evden kaçmasına, yüksek katlarda yaşıyorsanız sakatlanmasına veya ölümüne sebep olabilir.
Bu yüzden sorumlu bir kedi sahibi olarak kediniz gelmeden önce cam ve balkonlarınızı kedilere uygun sağlam sineklikler ve/veya güvenlik fileleri ile güvenlik altına alın.
Süs eşyaları
Bir sehpa üzerinde duran bir vazo kediniz için ölümcül olabilir! Rafların üzerinde veya masaların sehpaların üzerinde kediniz örtüyü çektiğinde kafasına düşebilecek ağır süs eşyaları bulundurmaktan kaçının. Kolayca devrilebilecek eşyalar bulundurmayın veya mümkünse bunları sabitleyin.
Zararlı cisimler
Kedinizin yutabileceği küçüklükteki parçaları, boynuna dolanabilecek ip tarzı şeyleri, keskin aletleri ortada bırakmayın. Kediler poşetle oynamayı çok sevseler de poşetler kedi ve köpeklerin boğulmasına sebep olabilir. Sadece gözetim altında oynamasına izin verin. Sizin gözetiminizde değilken poşetleri ulaşabileceği bir yerde bırakmayın.
Kimyasallar
Temizlik malzemeleri, kimyasallar kediniz için zehirlidir, ulaşabileceği bir yerde bırakmayın. Temizlik yaparken bu kimyasallarla temas etmesine, yalamasına izin vermeyin.
Kedinizin Sağlık Kontrolleri
Kediniz evdeki ilk birkaç gününü, tercihen ilk bir haftasını geçirdikten ve yeni evine alıştıktan sonra onu karnesinin çıkartılması, sağlık kontrolü ve ilk aşıları için veterinere götürmelisiniz.
Veterineriniz önce sağlık muayenesini yapacak, ardından eğer bir sağlık sorunu yoksa ve önceki evinde yapılmadıysa iç-dış paraziter uygulamalarını yapacaktır. Veterinerinizle hangi sıklıkta hangi aşıların yapılması gerektiğini mutlaka detaylı olarak görüşün. (Bkz. Kedi Aşı Takvimi)
Tırnak kesimi ile ilgili dilerseniz ilk muayenede dilerseniz daha sonraki gidişlerinizde veterinerinizle görüşebilirsiniz. Kedinizin oyun oynarken size zarar vermemesi, evdeki mobilyalara tırnakları ile zarar vermemesi ve tırnağını halı, kumaş gibi bir yüzeye takarak kendine zarar vermemesi için düzenli olarak tırnaklarını kestirmeniz gerekir. İlk seferinde veterinerinizi izleyerek ve sorarak nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz. Kedinizin tırnaklarını kendiniz kesmeniz önce çok zor gibi gelse de zamanla eliniz alışacaktır.
Kediler patilerine dokunulmasından hoşlanmadığı için tırnak kesimi kabusa dönüşebilir. Bunu önlemek ve ilerleyen dönemlerde de kedinizin tırnaklarını sıkıntısız kesebilmek için yavru olduğu dönemden itibaren kedinizi patilerine dokunulmasına alıştırın. Bunu yapmak için kedinizi severken hafif hafif patilerine de dokunun, patilerini de sevin. Zamanla alışacaktır.
Veteriner Seçimi
Kedi sahibi olmadan önce evinize yakın veterinerleri araştırmanızda fayda var. Seçtiğiniz veteriner kliniğinin evinize yakın olması, 7/24 açık olması sizin için avantaj olacaktır. Sürekli olarak gittiğiniz klinik 7/24 açık olmasa bile çoğu veteriner hekim gece acil durumlarda aradığınızda gelip kliniği açmaktadır. Ayrıca her ihtimale karşı 7/24 açık bir klinik bulmanız da acil durumlarda işinize yarayacaktır.
Veteriner kliniği her şeyden önce temiz olmalıdır, içeriye girdiğinizde burnunuza kötü bir koku geliyorsa pek hijyenik olmayabilir.
Kedinize yapılan tüm işlemlerde yanında olmak istemeniz, soru sormanız, bilgi almaya çalışmanız gayet doğaldır. Sizi detaylı olarak bilgilendirmeyen, sorularınıza cevap vermek istemeyen, kedinize yapılan rutin bir uygulama sırasında sizin yanında bulunmanıza izin vermeyen bir veteriner kliniğini tercih etmeden önce bir kez daha düşünmenizde fayda var.
Kedinizin Eğitimi
Bir kediyi köpek gibi belli komutları uygulama konusunda eğitmek pek mümkün olmasa da, yapmasını istemediğiniz bazı şeyleri öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Kediniz yavruyken kazandığı alışkanlıkları yetişkin olduğunda da devam ettirecektir. Siz yemek yerken masada tabağınıza göz dikmiş bir kedinin oturmasını istemiyorsanız, yemek zamanlarında asla masadan yemek vermeye alıştırmayın.
Yavruluk döneminden itibaren yapmasını istemediğiniz şeyler konusunda kesin ve tutarlı olun. Ayrıca yalnızca sizin değil, evdeki tüm aile üyelerinin de bunları birebir uygulaması kedinizin doğru bir alışkanlık edinmesi adına faydalı olacaktır.
Yapmasını istemediğiniz bir davranışı “HAYIR” diyerek durdurun. Bir seferinde “hayır”, başka bir sefer “yapma”, bir diğer seferinde “olmaz” değil, sürekli aynı kelimeyi kullanın. Böylece kediniz “hayır” dediğinizde ne kast ettiğinizi anlayacaktır. Doğru bir şey yaptığında kedinizi ödüllendirin, “Aferin” deyip sevebilir, en sevdiği ödül mamasından verebilirsiniz.
Kedinize adını öğretmek için adını olumlu şeylerle bağdaştırmasını sağlayın. Örneğin severken sık sık adını tekrarlamanız, mama vereceğiniz zaman adıyla çağırmanız, adını kısa zamanda öğrenmesini sağlayacaktır. İsmini olumsuz şeylerle bağdaştırmaması için, kızdığınız zaman adını söyleyerek bağırmayın, bunun yerine sadece “hayır” deyin.
Kedi bakımı kedinin doğasını anlamayı ve kabul etmeyi gerektirir. Kedinizle iyi bir ilişki kurabilmek için onun doğasını öğrenmeye ve anlamaya çalışın, buna uygun davranın ve onu aile bireylerinden biri olarak görün.
Benzer İçerikler:
Yavru kedi neyle beslenir? | Annesiz yavru kediye nasıl bakılır? | Kaç haftalık olduğu nasıl anlaşılır? | Haftalara Göre Gelişim Tablosu
Kedilere hangi aşılar yapılır? Hangileri zorunludur? Aşılara ne zaman başlanır?
Kedi aknesi nedir? Kedilerin çenesindeki siyah noktalar neden olur? Nasıl tedavi edilir?
Kedilerin besin gereksinimleri nelerdir? Vitamin ve minerallerin eksikliği ve fazlalığı nelere sebep olur? KEDİ SAHİPLERİ İÇİN REHBER
Evlerimizde sıklıkla bulundurduğumuz çiçeklerden bazılarının kedilere zararlı, hatta kediler için ölümcül derecede zehirli olabileceğini biliyor muydunuz?
Kedilere ve köpeklere hangi yiyecekler zararlıdır? Hangileri verilebilir, hangileri verilmemeli? AÇIKLAMALI LİSTE