Kedinizin sağlığı ve kendi sağlınız için aşılarını ihmal etmemeniz önemlidir. Eğer yavru bir kediyi sahiplendiyseniz öncelikle veterinere götürüp genel bir sağlık muayenesinden geçirmelisiniz. Aşılara başlamadan önce kedinizin herhangi bir hastalığının olmaması, sağlıklı olması gerekir. Unutmayınız ki aşı sağlıklı hayvanlar içindir. Hasta olan bir hayvana aşı yapılması, durumunu daha da kötüleştirecektir.
Aşı sonrası kedinizde ilk gün halsizlik, hassasiyet, kucağa alınmak istememe ve hafif ateş olabilir, normal bir durumdur. Eğer halsizlik 24 saatten fazla sürerse veteriner hekiminizle görüşmenizde fayda var.
Yavru kedilerin anne sütünden aldıkları antikorlar onları yaşamlarının ilk haftalarında hastalıklara karşı korur. Bu antikorlar etkisini göstermeye devam ederken aşı yapılmasının etkisi olmayacağından yavru kedilerde aşılamaya başlamak için en az 7-8 haftalık olmaları beklenir.
Yavru kedi aşı takvimi
7-8 HAFTALIK | İÇ – DIŞ PARAZİT | İç parazit, duruma göre 1 kez yeterli olabilir veya 1-2 hafta aralıklarla 2-3 sefer tekrar edilmesi gerekebilir. |
1 HAFTA sonra | KARMA AŞININ 1. DOZU | En son iç parazit uygulamasından 1 hafta sonra ilk doz karma aşı yapılır . |
1 HAFTA sonra | LÖSEMİ AŞISININ 1. DOZU | Lösemi aşısı zorunlu olmayıp, gerekli olup olmadığını kedinizin dışarıya çıkıp çıkmaması, başka kedilerle teması olup olmamasına göre veteriner hekiminizle konuşup karar verebilirsiniz. |
2 HAFTA sonra | KARMA AŞININ 2. DOZU | Aşının tam koruma sağlaması için mutlaka 2. dozun zamanında yapılması gerekir. 2. doz ilk dozdan 21 GÜN sonra yapılır. |
1 HAFTA sonra | LÖSEMİ AŞISININ 2. DOZU | Lösemi aşısını yaptırmaya karar verdiyseniz, 2. dozu 1. dozdan 21 GÜN sonra yaptırmalısınız. |
1 HAFTA sonra | KUDUZ | Tek dozdur |
Karma ve lösemi aşıları sadece yavruluk döneminde yapıldığında veya yetişkin bile olsa daha önce hiç aşılanmamış kedilerde iki doz olarak uygulanır. Daha sonra sadece yılda 1 defa koruyucu dozları yapılır. Bazı hekimler kedinizin yaşam koşullarını ve risk faktörlerini değerlendirerek 3 yılda bir yapılmasını da yeterli görebilir.
İç Parazit
Yavru kediler en az 7-8 haftalık olduklarında ilk önce iç-dış parazit uygulamaları yapılır.
İç parazit tedavisi yapılmamış bir kediye aşı yapılmaz.
İç parazit ilacı hap şeklinde, damla şeklinde veya iğne şeklinde olabilir. Kedinin bağırsaklarında yaşayan parazitlerin ölmesini ve dökülmesini sağlar. Yavru kedilerin çoğunda, özellikle sokaktan sahiplenilenlerde iç parazit problemi görülür. Parazit miktarı az olduğunda gözle fark edilmeyebilir. Ancak fazlaysa kedinin dışkısında solucana benzer parazitler veya yattığı, oturduğu yerde susam tanesine benzer parazitler görmeniz mümkündür.
İç parazit özellikle yavru kedilerde karın şişkinliği yapar. Karnı şiş bir yavru kediye rastladıysanız fazla miktarda iç paraziti olduğu ve tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelir.
İç parazitler kedilerin bağırsaklarında yaşayıp kedinin besinine ortak olur ve tedavi edilmezse özellikle yavrularda besin eksikliği, kilo alamama, ishal, bağışıklığın düşmesi gibi problemlere sebep olur. Ayrıca iç parazitlerin insanlara da bulaşma tehlikesi olduğundan dikkatli olunmalı, iç parazit tedavisi yapılmamış bir kedi ile temas ederken hijyene dikkat edilmelidir.
İlk parazit tedavisinden sonra yavru kediniz parazitlerin bir kısmını dışkısı ile dökecektir. Dışkıda gördüğünüz parazitler ölü olup, endişe etmenize gerek yoktur. Parazitin yoğunluğuna göre 1-2 hafta ara ile iki veya üç doz olarak ilacın tekrar edilmesi gerekebilir. Bu konuda veteriner hekiminiz size bilgi verecektir.
Daha sonraki dönemde ise 3 ayda bir olarak iç ve dış parazit uygulamaları devam ettirilir. İç parazit ilaçlarının aşı gibi ileriye yönelik koruyuculuğu yoktur.
Bu yüzden “aşı” olarak adlandırılması doğru değildir.
İç parazit ilaçları yalnızca uygulandıkları dönemde kedide parazit varsa dökmeye yarar. Hem kendi sağlınız hem de kedinizin sağlığı için iç parazit uygulamasını ihmal etmemeniz gerekir.
Dış Parazit
Dış parazit ilaçları ise kedinizin üzerinde gözle görebileceğiniz pire ve keneleri öldürmeye ve önlemeye yarar. Ense damlası şeklindedir. Kedinin ensesine damlatılır. Damlatılan bölgeyi kedinizin yalamaması ve üç gün boyunca o bölgeye su değmemesi gerekir. Yalama durumunda kediniz zehirlenebilir, su değmesi durumunda ise ilaç etkisi göstermeyecektir.
İlaç uygulandıktan sonra 24 saat içinde cilt tarafından emilip kana karışarak etkisini gösterir ve kedinin üzerindeki tüm pireler ölür. Hem var olan pire ve keneleri öldürmeye yarar hem de ileriye yönelik 1-3 ay koruyucu etkisi vardır. Kedinizin yaşadığı ortama göre hangi sıklıkta uygulanması gerektiğini veteriner hekiminizle görüşebilirsiniz.
Karma Aşı
Kedinizi kedilerde en sık görülen ve çok kolay bulaşan herpes virüs, calicivirüs ve panlökopeni (gençlik hastalığı)na karşı korur. Bu hastalıklar özellikle yavru kedilerin çok sık yakalandığı ve ağır geçirdiği hastalıklardır. Basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayıp kısa zamanda kedinizin durumunun ağırlaşmasına, hatta ölümüne bile sebep olabilir.
Herpes Virüs
Kedilerde üst solunum yolu hastalıklarına, göz ve burun akıntısına sebep olur. Kedi nezlesi veya gribi olarak da bilinir. Ancak nezle deyince insanlardaki gibi 3-5 güne geçeceği düşünülüp hafife alınmamalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanan bir kedide, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sarı-yeşil renkli akıntı ve çapaklanma, halsizlik, iştahsızlık görülür.
Burnu tıkanan bir kedi koku alamadığı için yemek yemeyi reddeder ve kısa süre içinde zayıflayarak daha da halsiz düşüp, kötüleşir. Bu durumdaki bir kedinin mutlaka acilen tedavi altına alınması gerekir.
Calicivirüs
Üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte ağız içi yaralara sebep olur. Hapşırma, burun akıntısı, gözlerde akıntı ile beraber ağız içi yaralarından dolayı ağızda aşırı salyalanma ve akıntı, kötü bir koku olur. Ağız yaraları yüzünden kedi yemek yiyemez hale gelir ve tedavi edilmezse hızla kilo kaybına, direnç kaybederek durumunun kötüleşmesine neden olarak ölümcül olabilir.
Panlökopeni (Gençlik Hastalığı)
En çok yavru kedilerde görülür. İştahsızlık, kusma ve ishale sebep olur. Tedavi edilmediğinde ölümcüldür.
Karma aşı kedinizi bu hastalıklara karşı korumakta olup, kedinizin ihmal etmemeniz gereken en önemli aşısıdır.
Lösemi Aşısı
Kedilerde lösemi (FELV) insanlardaki löseminin aksine kanser değildir. Kedilerde lösemi (FELV) kedinin bağışıklık sistemini baskılayan ve çökerten bir hastalıktır. Sağlıklı bir kedinin hasta bir kedi ile aynı mama, su ve tuvalet kaplarını kullanması ile, yani vücut sıvıları ile bulaşır. Kedilerin kavga sırasında birbirini ısırması, yaralaması ile de bulaşabilir. Tedavisi maalesef yoktur.
Eğer kedinizin başka kedilerle teması oluyorsa lösemi aşısını mutlaka yaptırmalısınız. Ancak evde tek kedi olarak yaşıyorsa, dışarıya çıkmıyorsa ve ASLA başka bir kedi ile teması olmuyorsa bu durumda lösemi aşısının gerekli olup olmadığını veteriner hekiminizle görüşmenizde fayda var.
Kuduz Aşısı
Kuduz hasta bir hayvanın ısırığı ile bulaşan, memelilere özgü bir hastalıktır. Enfekte bir kedi, köpek veya yarasanın ısırığı ile insanlara bulaşabilir. Yapılması ülkemizde yasal olarak zorunlu bir aşıdır.
Benzer İçerikler:
Yavru kedi neyle beslenir? | Annesiz yavru kediye nasıl bakılır? | Kaç haftalık olduğu nasıl anlaşılır? | Haftalara Göre Gelişim Tablosu
Kedilerin besin gereksinimleri nelerdir? Vitamin ve minerallerin eksikliği ve fazlalığı nelere sebep olur? KEDİ SAHİPLERİ İÇİN REHBER
Kedilere ve köpeklere hangi yiyecekler zararlıdır? Hangileri verilebilir, hangileri verilmemeli? AÇIKLAMALI LİSTE
Evlerimizde sıklıkla bulundurduğumuz çiçeklerden bazılarının kedilere zararlı, hatta kediler için ölümcül derecede zehirli olabileceğini biliyor muydunuz?