Kedilerde Beslenme

Kedilerin Besin İhtiyaçları

kedilerin besin ihtiyaclari

Doğal ortamlarında kediler besin gereksinimlerini tükettikleri avlarından yüksek miktarda protein, makul miktarda yağ ve çok az miktarda karbonhidrat alarak karşılarlar. Bu sebeple vücutları köpeklere göre daha yüksek miktarda proteini metabolize etmeye adapte olmuştur. Nişastalı ve lifli yiyeceklerden ise daha az oranda fayda sağlarlar.

Kediler, hayatlarını sürdürebilmek için farklı besin çeşitlerine ihtiyaç duyarlar:

  • Protein
  • Aminoasitler
  • Yağ asitleri
  • Karbonhidratlar
  • Vitaminler
  • Mineraller
  • Su

Protein ve Aminoasitler

Birer etobur olarak kediler protein ihtiyaçlarını et, balık ve diğer hayvansal ürünlerden karşılarlar. Hayvansal kaynaklı proteinler kedilerin sindirim sistemi için uygundur ve bitkisel kaynaklı proteinlere göre sindirimi daha kolaydır.

Kedilerin besinlerinden elde ettikleri hayvansal proteinler,  kendi vücutlarında üretemedikleri çok önemli aminoasitleri içerir.  Bu aminoasitlerin eksikliği ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Örneğin arginin, amonyağın idrar ile vücuttan atılmasında kritik rol oynar.

Taurin ise köpekler için olmasa da kediler için hayati öneme sahiptir. Ciddi miktarda taurin eksikliği, kedilerde görme problemleri, kalp problemleri, düşük bağışıklık ve konjenital bozukluklara sebep olabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde taurin içermeyen bir diyetle beslenen kedilerin yavrularında düşük doğum ağırlığı, düşük hayatta kalma oranı, gelişme güçlüğü, iskelet sisteminde anormallikler görülmüştür.

Kedilerin beslenmesinde tavsiye edilen taurin miktarı 400 – 500 mg/kg’dır. Taurin balık, kırmızı et, kalp ve beyaz ette yüksek miktarda bulunur, bitki ve sebzelerde bulunmaz.

Yağlar ve Yağ Asitleri

Yağlar diyetteki en önemli enerji kaynağıdır ve aynı zamanda yağda depolanan vitaminler için taşıyıcı görevi görür. Yağ asitleri hücre yenilenmesi ve oluşumunda önemli rol oynar. Kedilerin cilt ve tüylerinin sağlıklı olması için gereklidir, eksikliğinde ciltte kuruluk ve kepek, tüylerde matlaşma ve cansızlık görülür.

Karbonhidratlar

Kedilerin metabolizması enerji ihtiyaçlarını tercihen protein ve yağlardan elde etmeye adapte olmuştur. Yetişkin bir kedinin günlük enerji gereksinimi ortalama 80 kcal/kg’dır. Büyüme, gebelik ve emzirme dönemlerinde daha fazla besin ve enerjiye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca ciddi bir hastalık veya travma da enerji gereksinimlerini arttırabilir.

Karbonhidratlar yüksek enerji sağlar, ancak kedilerin beslenmesinde şart değildir. Birer etobur olan kedilerin karbonhidratların sindirilmesine yarayan bağırsak ve pankreas enzimlerinin az olması, pek çok karbonhidratta bulunan lifleri sindirebilme becerilerini kısıtlar. Besin içeriğindeki yüksek miktarda karbonhidrat, sindirim süresini uzatacağından proteinlerin de sindirilebilirliğini azaltır. Aynı zamanda sindirim sisteminde fermentasyonu tamamlanamamış karbonhidratlar, bağırsaklardaki organik asitlerin ve mikrobik fermentasyonun artışına ve dışkıda düşük PH’a sebep olurlar.

Vitaminler

Vitamin eksiklikleri çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Örneğin A vitamini eksikliği görme sorunlarına neden olurken,  uzun süreli ve aşırı miktarlarda fazla alımı toksisiteye neden olarak hypervitaminosis A olarak adlandırılan iskelet sistemi probleminin gelişmesine neden olabilir. Kediler sebzelerde beta karoten formunda bulunan A vitaminini sentezleyemezler, kediler için ciğer iyi bir A vitamini kaynağıdır.

A, D, E ve K vitaminleri yağda depolanan vitaminler olduğundan fazlası vücuttan atılamaz, yağ dokusunda depolanır. Bu sebeple aşırı alımından kaçınılmalıdır.

E vitamini ihtiyacı diyetin içeriğine göre değişiklik göstermekle birlikte, balık (özellikle ton balığı) esaslı diyetlerde eğer ilave yapılmamışsa, E vitamini eksikliğine daha sık rastlanmaktadır.

Vitaminlerin İşlevi, Eksiklikleri & Fazlalıkları

Vitamin Görevi Eksiklik Belirtileri Fazlalık Belirtileri
A Görme, büyüme, bağışıklık sistemi, fetüsün gelişimi Konjonktivit, katarakt, retina dejenerasyonu,  kilo kaybı, kas zayıflığı, üreme ve gelişim bozuklukları İskelet sistemi problemleri, osteoporosis
D Mineral dengesinin korunması, iskelet sistemi Raşitizm, anormal iskelet gelişimi, ataksi, iştah kaybı ve kilo kaybı Anoreksiya, kusma, halsizlik, kireçlenme
E Hücrelerin yaşlanmasına karşı koruma Anoreksiya, depresyon, karın bölgesinde aşırı hassasiyet  
K Kanın pıhtılaşması Kanın pıhtılaşma süresinin uzaması  
B1 (thiamin) Enerji ve karbonhidrat metabolizması Nörolojik problemler, kalp ritim bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları, öğrenme güçlüğü  
Riboflavin Enzim fonksiyonları Kilo kaybı, katarakt, karaciğer yağlanması, testis atrofisi  
B6 Glukoz yapımı, kırmızı kan hücresi fonksiyonları, niacin sentezi, sinir sistemi fonksiyonları, bağışıklık sistemi, hormonal denge Gecikmiş büyüme, konvülsif nöbetler, böbrek hasarları  
Niacin Enzim fonksiyonları Anoreksiya, yükselmiş vücut ısısı, aşırı kırmızı dil, ağız içinde ve dilde yaralar  
Pantothenic Asit Enerji metabolizması Gecikmiş büyüme, karaciğerde yağlanma, ince bağırsak hasarları  
B12 Enzim fonksiyonları Kilo kaybı, kusma, ishal, bağırsak problemleri, enfeksiyonlara karşı düşük direnç, anemi  
Folik Asit Aminoasit ve nükleotid metabolizması, mitokondral protein sentezi Kanda artmış demir seviyesi, kilo kaybı  

Mineraller

Kedilerin besin gereksinimleri çeşitli mineralleri içerir. Kalsiyum güçlü diş ve kemikler için gereklidir. Magnezyum, potasyum ve sodyum sinir sistemi, kaslar ve hücreler için gereklidir. Vücutta çok az miktarda bulunan selenyum, bakır gibi diğer mineraller ise çeşitli enzim reaksiyonlarında yardımcı görevi görürler. Kedilerin beslenmelerinde mineraller gerekli olmakla birlikte fazlasının da zararlı olduğu unutulmamalıdır.

Normal şartlar altında doğal hayatındaki bir kedinin etçil beslenme şekli, 6.0 – 7.0 PH seviyesi civarında asidik bir idrar üretmesini sağlar. Daha yüksek nötr ve/veya alkali PH seviyeleri, özellikle az su tüketimi ve yüksek magnezyum seviyesi ile birleştiğinde, kedilerde struvit taşlarının oluşumuna sebep olabilir. Çoğu kuru mama, yüksek miktarlarda bitkisel kaynaklı protein içerir. Et içeriği düşük, bitkisel protein içeriği yüksek bir besin kompozisyonu kedilerde nötr veya alkali idrar oluşumuna sebebiyet verebilir.  

Minerallerin İşlevi, Eksiklikleri & Fazlalıkları

Mineral Görevi Eksiklik Belirtileri Fazlalık Belirtileri
Kalsiyum Kemik ve dişlerin oluşumu, kan pıhtılaşması, sinir sistemi, kasların kasılması Beslenmeye dayalı ikincil hiperparatiroidizm, kemik mineral yoğunluğunda düşüş, kemiklerde ağrı İştah kaybı, gecikmiş büyüme, artmış kemik mineral yoğunluğu, artmış magnezyum ihtiyacı
Fosfor İskelet sistemi, DNA RNA sistemi, enerji metabolizması, motor hareketleri, asit- baz dengesi Anemi, motor hareketlerinde bozukluk, aşırı asit oranı  
Magnezyum Enzim fonksiyonları, kas ve sinir hücreleri zar bütünlüğü, hormon fonksiyonları, kemik ve dişlerin mineral yapısı Gelişim bozuklukları, karpal eklemlerin aşırı uzaması, kas seyirmeleri Yüksek PH varlığında, böbrekte struvit taşları oluşumu
Sodyum Asit – baz dengesi, osmotik basıncın düzenlenmesi, sinir sistemi Anoreksiya, gecikmiş büyüme, aşırı susama, aşırı idrar yapma  
Potasyum Asit – baz dengesi, sinir sistemi, enzim reaksiyonları, kas fonksiyonları Anoreksiya, gecikmiş gelişme, reflekslerde zayıflık, nörolojik bozukluklar  
Kolin Asit – baz dengesi İştah ve kilo kaybı  
Demir Hemoglobin sentezi, enerji metabolizması Gelişim güçlüğü, soluk mukus tabakası, halsizlik, zayıflık Kusma, ishal
Bakır Bağ dokusu oluşumu, demir metabolizması, kan hücreleri yapımı, melanin pigment yapımı, hücre yaşlanmasına karşı koruma Kilo kaybı, üreme güçlüğü  
Çinko Enzim reaksiyonları, hücre yapılanması, protein ve karbonhidrat metabolizması, cilt fonksiyonları, yara iyileşmesi Cilt hasarları, tüy dökülmesi, gecikmiş büyüme, testis atrofisi  
Manganez Enzim fonksiyonları, kemik gelişimi, nörolojik fonksiyonlar Kedilerde eksikliğine dair çalışma bulunmamaktadır  
Selenyum Hücre yaşlanmasına karşı koruma, bağışıklık sistemi Kedilerde eksikliğine dair çalışma bulunmamaktadır  
İyot Tiroid hormonu sentezi, yavrularda büyüme ve gelişme, metabolizma hızının düzenlenmesi Tiroid bezlerinde büyüme Anoreksiya, kilo kaybı, aşırı salya ve nazal akıntı, tüylerde matlaşma ve dağınıklık, kepek

Kedilerin Besin İhtiyaçlarını Karşılamada Etin Önemi

Kediler doğası gereği etobur hayvanlardır ve davranışları da bunu yansıtır. Kediler avlanırken küçük kemirgenler, küçük kuşlar ve böcekler gibi avların peşinde koşarlar, bir tavşanı bile avlayıp yiyebilirler.

Kedilerin sindirim sistemlerinin yapısı hayvansal proteinleri ve yağları sindirmek ve bunlardan maksimum fayda sağlamak üzere gelişmiştir.

Kedilerin Lifli Besin İhtiyaçları Var Mıdır?

Kedilerin diyetlerinde lif şart olmasa da bir miktar lif sindirim için faydalı ve kilolu kedilerin kilo vermesine yardımcıdır. ANCAK, diyetteki yüksek miktarda lif önemli besinlerin emilimini azaltabilir. Ayrıca kediler sindirim sistemlerinin yapısal özellikleri sebebiyle lifleri diğer hayvanlar kadar iyi sindiremezler.

Kedilerin Su İhtiyaçları

Su, tüm yaşayan hücrelerin normal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için olmazsa olmazdır. Kediler çöl hayvanları olarak evrimleştikleri için köpekler kadar su içmezler. Kedilerin az su tüketimi, bazı durumlarda idrar yollarında taş oluşumuna sebep olabilir.

Çoğunlukla nem oranı % 7-9 civarında olan kuru mama ile beslenen kedilerin günlük su tüketimi, nem oranı %75-80 civarında olan yaş mama ile beslenenlere göre ortalama YARI YARIYA daha düşüktür.

Bu yüzden su içmeleri evin farklı yerlerinde daima taze su kapları bulundurarak, su pınarları ile, tavuk suyu, et suyu gibi ilavelerle teşvik edilmeli, diyetlerine yaş mama ilavesi yapılmalıdır. Su tüketiminin teşvik edilmesi, idrar konsantrasyonunu azaltarak taş oluşumuna sebep olan minerallerin idrardaki yoğunluğunu azaltır. Yaşlı kedilerde özellikle dehidrasyonu önlemek için su tüketimi çok daha önemlidir.

Kaynaklar

Nutrient Requirements of Dogs and Cats

Your Cat’s Nutritional Needs

The Carnivore Connection to Nutrition in Cats

Benzer İçerikler:

Köpeklerin besin ihtiyaçları nelerdir? Vitamin ve minerallerin eksikliği ve fazlalığı nelere sebep olur? KÖPEK SAHİPLERİ İÇİN REHBER

kedilere köpeklere verilmemesi gereken yiyecekler

Kedilere ve köpeklere hangi yiyecekler zararlıdır? Hangileri verilebilir, hangileri verilmemeli? AÇIKLAMALI LİSTE

Kedi ve köpeklerde fazla kilonun nedenleri nedir? İdeal kilo ne olmalıdır? Nasıl kilo verdirilir?