Kedim Doğum Yaptı

Evde beslediğiniz kediniz doğum mu yaptı? Ya da sokakta baktığınız kediniz hamile kaldı ve siz onu güvenli bir şekilde doğum yapıp yavrularını büyütebilmesi için eve mi aldınız?

İlk sefer mi doğum yapacak? Ne yapacaksınız? Müdahale etmeli mi etmemeli? Ne zaman müdahale etmeli? Nasıl etmeli?

Doğum öncesi

Hazırda bulundurmanız gerekenler;

  • Sessiz sakin bir yerde, yumuşak, sıcak, konforlu bir doğum kutusu
  • Bir çift ameliyat eldiveni
  • Steril ip
  • Steril makas
  • Temiz bir havlu veya sargı bezi
  • Yumuşak, pamuklu kumaştan yapılmış, temiz bezler (veya kumaş parçaları)

Kedinizin doğumuna son bir hafta kala ona yavruları ile birlikte içinde rahat edeceği, sıcak, yumuşak, sessiz ve sakin bir yerde bir doğum kutusu hazırlamalısınız.

Doğumdan sonraki ilk zamanlarda yavruların yanından ayrılmayacağı için mama ve su kaplarını da hazırladığınız kutunun hemen dışına yerleştirmelisiniz.

Kum kabını da kolay ulaşabileceği bir yere koymalı ancak doğum kutusunun hemen yakınına koymamalısınız. Kediler içgüdüsel olarak yavrularını korumak için ve kendilerinden büyük yırtıcı avcılar tarafından yerlerinin bulunmaması için tuvaletlerini yuvalarının yanına yapmazlar. Bu yüzden eğer tuvaleti hazırladığınız yuvanın hemen yanına koyarsanız kediniz büyük ihtimalle yuvayı kullanmayı reddedecek veya yavrularını başka bir yere taşıyacaktır.

Doğum Zamanı

Kediler genellikle gebeliklerinin 63. -67. Günleri arasında doğum yaparlar. Bazen bu süre 72 güne kadar uzayabilir. Doğum zamanı yaklaştıkça kendilerine sessiz, sakin ve sıcak olan güvenli bir bölge seçerler ve doğuma birkaç gün kala sık sık bu bölgede vakit geçirmeye başlarlar.

Doğum zamanı iyice yaklaşan kedinizin karnı artık kocaman olmuştur ve karnına dikkatlice baktığınızda yavruların hareketlerini dışarıdan bile görmeniz mümkündür.

kedilerde doğum zamanı

Doğuma son 24 saat kala çoğu kedi yemek yemeyi keser, bazıları kesmeyebilir. Her zamankinden farklı davranışlar gösterebilir. Kendini normalde hiç sevdirmeyen kedi gelip karnını okşamanızı isteyebilir.

Bütün bunlar artık doğumun iyice yaklaştığının habercisidir.

Kediniz özellikle ilk defa doğum yapacaksa yanında olmanız önemlidir. Doğumda bir şeyler ters gidebilir, acil veteriner müdahalesi gerekebilir, tecrübesiz anne yavrulara nasıl bakacağını, ne yapması gerektiğini bilemeyebilir.

Doğum zamanı geldiğinde bazı kediler yalnız olmayı tercih eder, bazıları sahibinin yanında kendini daha güvende hisseder. Kediniz bunu size belli edecektir. Eğer yalnız kalmayı tercih ederse rahatsız etmeden ama ara sıra gözlemleyebileceğiniz bir mesafede uzakta durun.

Yeni doğum yapmış kedi ve yavruları

Kediler genellikle yavruları 10-15 dk arayla doğurur. Doğum bittikten sonra kendini ve yavruları temizler, göbek bağlarını keser, plesentaları yer ve yavruları emzirir. Doğumda kedinizin yorulması, doğum sırasında ara ara ağzını açıp hızlı hızlı nefes alması, doğumdan sonra çok fazla miktarda su içmesi ve uzun süre dinlenmesi normaldir. Doğumu takip eden ilk 1-2 gün annenin çok az miktarda (birkaç damla veya leke şeklinde) kanaması olabilir. Bu normaldir.

Ancak daha fazla miktarda bir kanama, sarı-yeşil renkli akıntı, kötü kokulu akıntı, ateş, aşırı derece bitkinlik, yemeden içmeden kesilme NORMAL DEĞİLDİR, bu durumda acilen veterinere başvurulmalıdır.

Doğum sonrası anne yavrularla ilgilenmezse

Tecrübesiz anneler doğumda panik olabilir, yavrularla ilgilenmeyebilir, başlangıçta yavruları kabul etmeyebilir. Bu durumda hazırda bulunmanız ve hemen müdahale ederek anneye yardım etmeniz gerekir.

Her yavru bir zarın içinde doğar. Doğumun hemen ardından anne yavruyu yalayarak zarı yırtar, yavru nefes almaya başlar. Ardından anne yavruyu temizler. Eğer anne doğumun hemen ardından zarı yırtmadan yavruyu bırakıp gitmiş ise sizin acilen müdahale edip hemen bir havlu parçası veya sargı bezi yardımıyla yavruyu incitmeden silerek zarı yırtarak temizlemeniz gerekir, aksi halde yavru boğularak ölebilir. Daha sonra yavruyu annenin yanına koymalısınız. Anne yavruyu yalayarak kurulamazsa ıslak kalıp üşümemesi için yumuşak pamuklu bir kumaş yardımıyla nazikçe yavruyu kurulayıp üşümemesi için hemen annesinin yanına koyun.

Tüm yavrular doğmuş, aradan birkaç saat geçmiş ancak anne halen göbek bağlarını kesmemişse bunu da sizin yapmanız gerekecektir. Göbek bağları kesilmezse yavruların ayaklarına dolanabilir, boyunlarına dolanıp boğulmalarına neden olabilir.

Göbek bağı nasıl kesilir?

Öncelikle bir çift ameliyat eldiveni, sterilize edilmiş ip ve makasa ihtiyacınız olacaktır. Göbek  bağını yavrunun karnına bir parmak (1-1,5 cm) mesafeden sıkıca bağlayın. Daha sonra bağladığınız yerin biraz üstünden makasla kesin. Çok uzaktan bağlarsanız göbek bağının kuruma süresi uzar ve daha geç düşer. Plesentayı anne yemediğine göre atabilirsiniz.

Doğum tamamlanmış, tüm yavruların göbek bağları kesilmiş, temizlenmiş, kurulanmış  ve annelerini emmeye başlamışlar ise bundan sonra size düşen onlara sessiz, sakin bir ortam sunmak ve günlük olarak gelişimlerini takip etmektir.

Doğum sonrası ilk günler

Doğum sonrası günlerde yavruları taşıma

Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içerisinde anne kedi yavruları için yeni bir yuva belirleyerek onları taşıyabilir. Bu vahşi yaşamda yırtıcı hayvanlardan korunmak için sık sık yaptıkları bir şeydir. Eğer kediniz yavruları taşırsa, eski yerlerine geri taşımayın. Kedinizin yeni seçtiği yere kutusunu götürün, veya yeni yeri yavrulara uygun hale getirin.  Ancak kedinizin çok fazla müdahale edilmesinden rahatsız olabileceğini ve yavruları tekrar taşımak isteyebileceğini de unutmayın.

Bu yüzden yavruları taşıdığı yer sıcak ve güvenliyse müdahale etmemeniz en iyisidir.

Kediler kaç kilo doğar?

Yavrular ilk doğduklarında 80-130 gr arasında olurlar. Yavruların gelişimini takip etmek için ilk doğdukları günden itibaren onları her gün aynı saatte düzenli olarak tartmalı ve ağırlıklarını not tutmalısınız.

Sağlıklı yavrular her gün 10-15 gr arasında kilo alırlar. Eğer birkaç gün üst üste kilo almaz veya kilo vermeye başlarsa müdahale etmeniz gerektiği anlamına gelir.

Yavru kedi gelişim aşamaları

1.hafta

kedilerde doğum

Göbek bağı henüz üzerindedir. Gözleri ve kulakları kapalıdır. İlk doğdukları gün 80-130 gr arası gelirler. Sağlıklı bir yavru kedi her gün ortalama 10-15 gr kilo alır. Birinci haftanın sonunda 140- 220 gr civarı olurlar.

2. hafta

Göbek bağı kurur ve düşer. 10.günden sonra yavaş yavaş gözleri açılmaya başlar. İkinci haftanın sonunda 200-330 gr civarında olurlar.

3. hafta

kedilerde doğum

Gözleri tamamen açılır. Kulakları açılır ve dikleşmeye başlar. Emeklemeye başlarlar ancak henüz düzgün yürüyemezler. İlk dişler yavaş yavaş çıkmaya başlar. 270- 410 gr civarında olurlar.

4. hafta

bir aylık kedi yavruları

Yürümeye başlarlar. Anne sütüne ek olarak yaş mama veya kuru mama yemeye başlarlar. Tuvaletlerini kendileri yapabilmeye başlar ve anneleri bu dönemde yavrulara tuvalet eğitimi verir. 340- 500 gr civarında olurlar.

5. hafta

Koşmaya başlarlar. Kardeşleri ile oyun oynamayı ve kendilerini temizlemeyi öğrenirler.  Tuvalet eğitimini artık öğrenmişlerdir. 420- 600 gr civarında olurlar.

6. hafta

Anne sütü emmeye devam ederler. Ancak kuru mamayı daha fazla yemeye başlarlar. Avlanma alıştırmalarına başlarlar. Artık iyice hareketlenmişlerdir. 490- 670 gr civarında olurlar.

7. hafta

7 haftalık kedi yavruları

Anne sütü emmeye devam ederler. Anne git gide daha az emzirmeye başlar. 550- 760 gr civarında olurlar.

8. hafta

Tüm süt dişleri artık çıkmıştır. Emmeye devam ederler. Ancak anne artık yavaş yavaş sütten kesmeye başlar. Anneden ayrılabilecekleri en erken yaştır, ancak hala anneden öğrenecekleri vardır. Emmeye devam ediyorlarsa hem sağlıkları, hem de anne ve kardeşleri ile daha uzun süre sosyalleşerek ilerde daha uyumlu birer yetişkin olmaları adına 11-12 haftalık olana kadar sahiplendirilmemeleri daha idealdir.

Bu dönemde iç-dış parazit tedavisi ve ardından aşılamaları başlar.

Yavrulardan biri zayıf kalırsa

Yavruların hepsi aynı kiloda olmayabilir. Dişiler erkeklere göre daha küçük olabilir. Bu normaldir. Önemli olan her birinin her gün düzenli olarak kilo almaya devam etmesidir. Eğer düzenli kilo alıyorlarsa anne sütü yeterli geliyordur.

Eğer yavrulardan biri diğerlerine göre çok daha küçükse ve iri yavrular yüzünden memeye ulaşıp emmekte zorluk çekiyor bu yüzden gelişemiyorsa bu durumda sizin yardımcı olmanız gerekir.

Gün içinde sık sık küçük olan yavruyu annenin memesine tutarak emmesine yardımcı olmaya çalışabilirsiniz. Eğer bu yeterli gelmezse o zaman takviye yapmanız gerekebilir.

Zayıf olan yavruya takviye yapmak

Yavru sayısının çok olduğu, anne sütünün yeterli gelmediği veya yavrulardan birinin zayıf kalıp gelişemediği durumlarda kedi süt tozu ile takviye besleme yapmanız gerekir.

Burada EN ÖNEMLİ husus ve SIKLIKLA YAPILAN HATA en zayıf olan yavruyu süt tozu ile beslemektir.

Halbuki DOĞRU olanı tam tersi en iri yavruya anne sütüne ilaveten süt tozu ile takviye yapmak, böylece zayıf olanın anne sütünden daha fazla faydalanmasını sağlamaktır. Unutulmamalıdır ki anne sütü en değerli besindir. Zayıf olan yavru ne kadar çok anne sütü alabilirse, gelişimi o kadar sağlıklı olacaktır.

Yavru kediye biberon veya şırınga ile takviye yaparken sırt üstü yatırılmamalıdır. Bu şekilde beslendiğinde boğulma tehlikesi vardır. Karnının üstüne yatırılarak başı hafif kaldırılıp beslenmelidir.

yavru kediyi biberonla besleme

Anne kedinin bakımı

Kedinizin hamileliğin birinci ayından sonra artan kalori ihtiyacını karşılamak için, onu yavru kedi mamasıyla beslemeye başlamanız gerekir.

Bu emzirmeye devam ettiği süre boyunca ve yavrular sütten kesildikten sonra bir süre daha devam etmelidir. Çünkü anne kedi hamilelik, doğum ve emzirme sürecinde ne kadar fazla beslense de kilo kaybedecektir. Kendini toparlaması için yavrular sütten kesildikten sonra bir müddet daha anneyi yavru kedi maması ile beslemeye devam edebilirsiniz.

Emzirme süresi boyunca ara ara annenin memelerini herhangi bir kızarıklık, yara, enfeksiyon olma durumuna karşı kontrol etmelisiniz. Böyle bir durum olursa veterinere götürmelisiniz.

Hamile kedilerin ve emziren anne kedilerin strese girmemesi çok önemlidir. Bu dönemde onu strese sokacak değişikliklerden, ortam değişikliklerinden, eve yeni bir hayvan getirmekten, tıraş gibi zorunlu olmayan uygulamalardan kaçının.

Anne kediyi veterinere götürmeniz gereken bir durum olursa, yavruları da mutlaka yanında götürün. Veya mümkünse veterineri eve çağırın.

Yavruların sütten kesilmesi ve anneden ayırma

Anne yavruları 7-8 haftalık olduklarında daha az emzirmeye ve sütten kesmeye başlar. Bazıları 8. Haftada tamamen sütten kesilmiş olabilir, bazıları 1-2 hafta daha emzirmeye devam edebilir.

Yavruların anneden ayrılabilecekleri EN ERKEN yaş 8. Haftadır. Ancak 8. Haftada hala annelerinden öğrenecekleri vardır ve kardeşleri ile oyun oynamaya ihtiyaçları vardır. Bir yavru kardeşleri ile ne kadar uzun süre sosyalleşirse o kadar uyumlu bir yetişkin olur. Bu yüzden anneden ayırmak için en ideal zaman 11.-12. haftayı beklemektir.

Yapılmaması gerekenler

  • Doğum sırasında kediniz yalnız kalmayı tercih ederse çok fazla müdahalede bulunup rahatsız etmeyin
  • Yavruların önce başı veya önce ayakları çıkabilir, her ikisi de kediler için normaldir. ASLA yavruyu tutup çekmeyin.
  • Yavruların mikrop kapmaması için doğum anında eldivensiz herhangi bir müdahalede bulunmayın. Doğumdan sonraki günlerde yavrulara dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkayın.
  • Kediniz yavruları taşıyabilir. Başka bir yere TAŞIMAYIN.

  • Evde başka hayvanlarınız varsa, yavruların yanına girmesine izin vermeyin. Yavruların bulunduğu odanın kapısını, yavrular en az 4 haftalık olana kadar kapalı tutun.

  • Hamile kedinize aşı, tıraş yaptırmayın.
  • Emziren kediye aşı, tıraş yaptırmayın.

  • Anne kediyi yavrular sütten kesilmeden veya kesilir kesilmez kısırlaştırmayın. Kısırlaştırmak için süt bezlerinin küçülmesi ve memelerinin eski haline dönmesi için en az iki hafta beklemek daha uygundur.

  • Hamile veya emziren kedinize iç parazit hapı dahil hiçbir ilaç vermeyin. İç – dış parazitini ve aşılarını hamile kalmadan önce tamamlayın. Sokak kedisiyse yavruların sütten kesilmesini bekleyin.
  • Yavrulara İNEK SÜTÜ vermeyin.

  • Yavrulardan biri zayıf kalırsa ve takviye yapmanız gerekirse ZAYIF olan yavruya değil, iri olana kedi süt tozu ile takviye yapın. Böylece zayıf olanın daha fazla anne sütü emmesini sağlayın.
  • Yavruları anneden 8. Haftadan önce AYIRMAYIN

  • Anne kedinizin sağlığı için yılda 2 seferden fazla doğum yapmasına izin vermeyin. Hamilelik, doğum ve emzirme süreci kedileri çok yıpratır. Kendini toparlaması için anneye zaman tanıyın ve iyi bir bakım sunun. Daha huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürmesi için, yavruların sokaklarda türlü tehlikelerle ve açlıkla mücadele etmek zorunda kalmaması için, uygun bir zamanda anne kediyi kısırlaştırın.

Benzer İçerikler:

Yavru kedi neyle beslenir? | Annesiz yavru kediye nasıl bakılır? | Kaç haftalık olduğu nasıl anlaşılır? | Haftalara Göre Gelişim Tablosu

Kedilerin besin gereksinimleri nelerdir? Vitamin ve minerallerin eksikliği ve fazlalığı nelere sebep olur? KEDİ SAHİPLERİ İÇİN REHBER

yavru kedi

Kediniz eve gelmeden önce neleri almak gerekir? | Kedili evde güvenlik | Mama seçimi | Veteriner seçimi

kedilere köpeklere verilmemesi gereken yiyecekler

Kedilere ve köpeklere hangi yiyecekler zararlıdır? Hangileri verilebilir, hangileri verilmemeli? AÇIKLAMALI LİSTE