Yavru Kedi Bakımı

Yavru kedilerin yaşamlarının ilk birkaç haftası kritiktir, özellikle bu dönemde annenin bakımına muhtaçtırlar.

Bir yavru kedi buldunuz, annesi var mı yok mu bilmiyorsunuz veya bakmakta olduğunuz kedi doğum yaptı. Ne yapacaksınız?

Yeni doğmuş yavru kedi

yeni doğmuş yavru kedi

Yavru kediler ilk doğduklarında 80-130 gr arasında olurlar. Daha düşük kiloda olanlar sağlıksız olabilir ve hayata tutunmakta zorlanabilir. Kediler gözleri kapalı ve kulakları kıvrık olarak doğarlar, görmez ve duymazlar. Anneleri doğumdan sonra yavruların göbek bağını keser, yavruları temizler, emzirir ve tuvaletlerini yaptırır.

Yavrular yaşamlarının ilk birkaç haftasında vücut ısılarını dengeleyemezler, bu yüzden annelerinin ısısına muhtaçtırlar.

Yavru bir kedi bulduysanız

Anneler doğumdan sonraki ilk günlerde yavrularının yanından uzun süre ayrılmazlar. Ancak yemek bulmak için bir süre uzaklaşmak zorunda kalabilirler. Anneleri yanlarında olmayan yavru kediler gördüyseniz öncelikle;

  1. Yavrular güvenli bir yerde mi? Eğer EVETse, uzak bir mesafeden ara sıra gözleyin. Dokunmayın, anneleri üzerine farklı koku sinmiş yavruları reddedebilir. Anneleri yemek aramaya gitmiş olabilir ve dönebilir. Eğer birkaç saat geçmesine rağmen anneleri dönmüyorsa duruma müdahale etmeniz gerekebilir.
  2. Yavrular güvende değil mi? Eğer yavrular tehlike altındaysa, annelerinin başına bir şey gelmiş olabilir. Bu durumda yavruları en yakındaki güvenli bir bölgeye taşıyarak anne kedinin gelmesini beklemeli, gelmiyorsa duruma müdahale etmelisiniz.
  3. Yavrular ağlıyor mu? Yavrular karınları tok ve sıcak olduklarında birbirlerine sokulup uyurlar. Eğer ağlıyorlarsa karınları açtır ve bir süredir anne kedi yanlarına gelmemiştir.

Annesiz Yavru Kedi bakımı

Yavru kediler yaşamlarının ilk birkaç haftasında annelerine muhtaçtır ve anneleri olmadan hayatta kalmaları çok zordur. Ancak annenin başına doğumda veya daha sonrasında bir şey gelmesi, veya yavruları reddetmesi durumunda sizin bakıcılık yapmanız gerekebilir.

Bu durumda öncelikle yavrunun kaç haftalık olduğunu tespit etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Annesi olan yavru kedi bakımı için tıklayınız.

Yavru kedi gelişim aşamaları

1.hafta

Göbek bağı henüz üzerindedir. Gözleri ve kulakları kapalıdır. İlk doğdukları gün 80-130 gr arası gelirler. Sağlıklı bir yavru kedi her gün ortalama 10-15 gr kilo alır. Birinci haftanın sonunda 140- 220 gr civarı olurlar.

2. hafta

Göbek bağı kurur ve düşer. 10.günden sonra yavaş yavaş gözleri açılmaya başlar. İkinci haftanın sonunda 200-330 gr civarında olurlar.

3. hafta

2-3 haftalık yavru kedi

Gözleri tamamen açılır. Kulakları açılır ve dikleşmeye başlar. Emeklemeye başlarlar ancak henüz düzgün yürüyemezler. İlk dişler yavaş yavaş çıkmaya başlar. 270- 410 gr civarında olurlar.

4. hafta

bir aylık yavru kedi

Yürümeye başlarlar. Anne sütüne ek olarak yaş mama veya kuru mama yemeye başlarlar. Tuvaletlerini kendileri yapabilmeye başlar ve anneleri bu dönemde yavrulara tuvalet eğitimi verir. 340- 500 gr civarında olurlar.

5. hafta

Koşmaya başlarlar. Kardeşleri ile oyun oynamayı ve kendilerini temizlemeyi öğrenirler.  Tuvalet eğitimini artık öğrenmişlerdir. 420- 600 gr civarında olurlar.

6. hafta

Anne sütü emmeye devam ederler. Ancak kuru mamayı daha fazla yemeye başlarlar. Avlanma alıştırmalarına başlarlar. Artık iyice hareketlenmişlerdir. 490- 670 gr civarında olurlar.

7. hafta

bir buçuk aylık yavru kedi

Anne sütü emmeye devam ederler. Anne git gide daha az emzirmeye başlar. 550- 760 gr civarında olurlar.

8. hafta

Tüm süt dişleri artık çıkmıştır. Emmeye devam ederler. Ancak anne artık yavaş yavaş sütten kesmeye başlar. Anneden ayrılabilecekleri en erken yaştır, ancak hala anneden öğrenecekleri vardır. Emmeye devam ediyorlarsa hem sağlıkları, hem de anne ve kardeşleri ile daha uzun süre sosyalleşerek ilerde daha uyumlu birer yetişkin olmaları adına 11-12 haftalık olana kadar sahiplendirilmemeleri daha idealdir.

Bu dönemde iç-dış parazit tedavisi ve ardından aşılamaları başlar.

Not:

Tüm yavru kedilerin gözleri ilk açıldığında siyah renklidir. Daha sonra maviye döner. Asıl göz renkleri 5. haftadan sonra belirginleşmeye başlar.

Annesiz yavru kedi bulduğunuzda ilk yapılması gerekenler

Yukarıdaki tabloya göre kaç haftalık olduğunu tespit etmeye çalışın. Eğer yetersiz anne sütü emmiş bir yavruysa tablodakinden daha düşük ağırlıkta olması da muhtemeldir. Özellikle yavru 3 haftalıktan küçükse süt anne bulmayı denemelisiniz. Çevrenizde yakın zamanda doğum yapmış bir anne kedi varsa yavruyu yanına götürüp kabul edip etmeyeceğine bakın. Kabul etmezse veya süt anne bulamazsanız kendiniz bakmanız gerekecektir.

Eğer yavrunun henüz göbek kordonu ve plesantası üzerinde duruyorsa ya anne doğumda ölmüş, ya da yavrular birileri tarafından atılmıştır. Bu durumda ilk önce yavruları sıcak bir yere alıp, ıslaksa kurulayıp, göbek kordonunu temiz bir iple karnına 1 parmak mesafede olacak şekilde sıkıca bağlayıp, daha sonra temiz bir makasla kesmeniz gerek. Nasıl yapılacağından emin değilseniz size veteriner yardımcı olacaktır. Göbek bağları kesilmezse boyunlarına ve ayaklarına dolanma tehlikesi vardır.

Bir yandan acilen süt anne aramalısınız.

Daha büyük bir yavru bulduysanız, yavrunun sağlıklı görünüp görünmediğini kontrol edin. Göz ve burnunda akıntı var mı? Varsa veteriner tedavisi gereklidir. Anneler eğer yavrulardan biri hastalandıysa sağlıklı olan yavrularını korumak için hasta olanı yuvadan uzaklaştırır ve terk eder. Böyle bir yavru bulduysanız, önce acilen veterinere götürmeli ardından hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda bakımına devam etmelisiniz.

Eğer gözleri ve burnu temizse, sağlıklı görünüyorsa evde bakım için birkaç malzemeye ihtiyacınız olacaktır.

Evde bakım için gerekli malzemeler;

  • Yavru kedi süt tozu
yavru kedi süt tozu

Veteriner kliniklerinde, petshoplarda, internette bulabilirsiniz. Besleyici olması açısından güvenilir bir marka tercih etmenizde fayda var.

  • Yavru kedi biberonu
kedi biberonu

Bulabiliyorsanız yavru kedi biberonu alıp beslemeniz en kolayıdır. Ancak bulamazsanız en küçük boy şırınga ile de besleyebilirsiniz. Şırınga ile beslerken boğulma tehlikesine karşı her zaman ağzının yan tarafından ve çok azar azar beslemelisiniz.

  • Yumuşak ve sıcak bir yatak
yavru kediyi sıcak tutma

Bir karton kutunun veya leğenin içine yastık, minder, polar veya battaniye koyarak ona uygun bir yer hazırlayabilirsiniz.

  • Sıcak su torbası
sıcak su torbası

Yavru kediler ilk birkaç hafta vücut ısılarını dengeleyemediklerinden üşümemesi için yanına sıcak su torbası koymanız gerekir. Yakmaması için sıcak su torbasını bir havluya sarabilirsiniz.

  • Pamuk

3-4 haftalık olana kadar tuvaletini sizin yaptırmanız gerekecek. Bunun için biraz pamuğu, peçeteyi veya bir kumaş parçasını ılık su ile ıslatarak karnının alt bölgesini ve anal bölgesini aynı annelerinin yaptığı gibi hafif hareketlerle ovmanız gerek. Tuvaletini yaptıktan sonra temizlemeniz ve kurulamanız gerek.

  • Mutfak tartısı
yavru kediyi tartma

Gelişimini takip etmek için her gün düzenli olarak tartmanız gerek. Sağlıklı olarak büyümeye devam eden yavru kediler her gün 10-15 gr kilo alır. Eğer birkaç gün ard arda hiç kilo almazsa veya kilo kaybetmeye başlarsa acil müdahale edilmelidir.

Biberonla veya şırıngayla besleme

Aldığınız yavru kedi süt tozunu üzerinde yazan orana göre sıcak suyla karıştırın. Ilımasını bekleyip vücut ısısına geldiğinde ılık olarak verin. Asla inek sütü vermeyin. İnek sütü yavru kediler için gerekli besinleri içermez. Kedi sütü inek sütüne göre protein ve yağ oranı bakımından çok daha zengin,  şeker oranı bakımından daha düşüktür.

Eğer kedi emebiliyorsa biberonla beslemek her zaman daha güvenlidir. Ememiyorsa veya biberon bulamıyorsanız en küçük boy şırıngayla ağzının YAN TARAFINDAN yavaş yavaş sıkarak beslemelisiniz. Asla ağzının karşısından direkt olarak şırıngayla süt sıkmayın, bu boğulmaya sebep olabilir.

Yan taraftan her süt sıkışınızda yutkunması için mola verin ve tekrar devam edin.

Yavru kediyi beslerken ASLA insan bebeği gibi SIRT ÜSTÜ YATIRARAK BESLEMEYİN. Bu boğulmasına sebep olabilir. Yavru kediler her zaman göbeklerinin üstüne yatırılıp başı hafifçe kaldırılarak (aynı anneyi emerken olduğu gibi) beslenmelidir.

yavru kediyi biberonla besleme

Kedinizin kaç haftalık olduğunda göre hangi sıklıkta ne kadar besleyeceğiz farklılık gösterir.

0-7 günlük 3-6 ml Her 2 saatte bir (gece dahil)
7-14 günlük 6-10 ml Her 2-3 saatte bir (gece dahil)
14-21 günlük 10-14 ml Her 3-4 saatte bir (gece dahil)
21-28 günlük 14-18 ml Her 4-5 saatte bir ( gece 1 defa)
28-35 günlük 18-22 ml Her 5-6 saatte  bir

28-35 günlük olduğunda artık çay tabağı gibi derin olmayan ufak bir tabağa ılık olarak kedi sütünü koyduğunuzda kendisi içmeye başlayacaktır. Şırınga veya biberonla beslemeniz artık gerek yoktur. Ayrıca yavaş yavaş yaş mama ve kuru mama da yemeye başlayacaktır.

Kediniz 8 haftalık olana kadar kuru ve yaş mamasının yanında ufak bir tabakta kedi süt tozunu sunmaya devam edebilirsiniz.

Yavru Kedinin Tuvaletini Yaptırma

Yavru kediler 3-4 haftalık olana kadar kendileri tuvaletlerini yapamaz.

Her beslemeden sonra ılık su ile hafifçe ıslatılmış bir pamukla karnının alt bölgesini anal bölgeye doğru yumuşak hareketlerle çişini yapana kadar nazikçe ovun. Sonrasında ıslak bir pamukla temizleyip daha sonra kurulayın. Sadece sıvı ile beslendiği sürece her seferinde kakasını yapmayacaktır, endişe etmeyin. Günde 1 kere veya 2 günde bir kere çok az miktarda kaka yapması sıvıyla beslendiği sürece normaldir.

Yavruyu sıcak tutma

Kedilerin vücut ısısı 38,5-39°C arasındadır. Yeni doğmuş yavru kediler annelerinin vücut ısısına ihtiyaç duyarlar.

Annesiz bir yavru kediyi sıcak tutmak için battaniye, polar gibi yumuşak ve sıcak tutan kumaşlarla ona bir yatak hazırlayıp, yanına havluya sarılmış sıcak su torbası koymanız gerekir. Hazırladığınız yatağı esinti olmayan kuytu bir köşeye koyun. Sıcak su torbasındaki su soğudukça yenisi ile değiştirin. Yavru yaklaşık 5-6 haftalık olup iyice hareketlenip yuvanın dışında vakit geçirmeye başlayana kadar sürekli olarak sıcak su torbasını yanında bulundurun.

Karnı tok, tuvaleti yaptırılmış bir yavru sıcak bir yatakta huzurla uyuyacaktır.

Eğer huzursuz bir şekilde sürekli miyavlıyorsa ya karnı açtır, ya tuvaleti vardır ya da üşüyordur.

Yavru kediye tuvalet eğitimi verme

Yavru kediniz yaş mama veya kuru mama gibi ilave yiyeceklere başladığında ve yürümeye başladığında yavaş yavaş tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Kediler içgüdüsel olarak tuvaletlerinin üzerini kapatmak istediğinden bir kediye tuvalet eğitimi vermek bir köpeğinkine göre çok daha kolaydır.

Tuvalet kabını sessiz, ayakaltı olmayan ve yavrunun kolay ulaşabileceği bir yere koymalısınız. Mama ve su kaplarının hemen yanına koymayın. Kediler yemek yedikleri yerde tuvaletlerini yapmak istemez.

yavru kediye tuvalet eğitimi verme

Tuvalet kabınızın kenarları yavrunun kolayca girebileceği yükseklikte olmalıdır. İçine koyacağınız kum patilerini acıtmayacak bir kum olmalıdır. İnce taneli kum tercih edebilirsiniz. Ancak kedinizin tuvaleti kullanmayı öğrenmesi sırasında kum yeme tehlikesi olabilir. Bu duruma karşı ilk eğitim aşamasında topaklanan bir kum tercih etmemeniz faydalı olacaktır. Topaklanan kumlar yenildiğinde kedilerin mide ve bağırsaklarında tıkanıklık yapabilir.

Yavrular için doğal malzemelerden yapılmış, yumuşak ve topaklanmayan bir kum tercih etmeniz en güvenlisidir.

Kum eğitimi vermek için kediniz yürümeye başladığında her beslemeden sonra kum kabına götürüp koyun. İçgüdüsel olarak kediler tuvaletlerini kapatmak istediklerinden kolayca öğrenecektir.

Eğer öğrenme aşamasında çişini veya kakasını kum kabı dışına yaparsa çişini sildiğiniz peçeteyi veya kakasını kum kabına koyun. Üzerini kapatmayın. Gelip kendisinin koklamasını bekleyin. Oranın tuvalet olduğunu anlayacak ve kısa sürede öğrenecektir.

Tuvalet eğitimi sırasında nadir de olsa istenmeyen kazalar olabilir. Böyle bir durumda kedinize kızmayın. Burnunu çişe veya kakaya sürtmek sıklıkla yapılan ancak KESİNLİKLE doğru olmayan bir davranıştır. İstenmeyen bir yere tuvaletini yaptığında orayı hiç koku kalmayacak şekilde güzelce temizlemelisiniz. Kokuyu tekrar tekrar aldıkça orayı tuvalet olarak benimseme riski vardır. Temizlerken amonyak içerikli temizleyiciler (örneğin çamaşır suyu) kullanmayın. Amonyak içerikli temizleyiciler kedinin orayı tuvalet sanmasına neden olacaktır.

Aşılara başlama

Yavru kedinizi 8 haftalık olana kadar büyüttüyseniz, TEBRİKLER, artık aranızda ömür boyu sürecek çok özel bir bağ oluşmuştur ve siz artık tescilli bir kedi ebeveynisinizdir!

7-8 haftalık olduklarında yavru kedilerin ilk önce iç-dış parazit tedavileri yapılır. Daha sonra aşılara başlanır.

Aşı takvimi için; kedi aşı takvimi

Yapılmaması gerekenler

  • Yavru kediyi ASLA yıkamayın. Vücut ısılarını dengeleyemezler ve çok kolay üşüyüp hasta olabilirler.

Çok kirliyse ılık suyla nemlendirdiğiniz bir bezle nazikçe silebilirsiniz. Sonrasında kurulamalısınız. İlk önceliğiniz her zaman yavruyu sıcak tutmak olmalıdır.

  • Asla sırt üstü yatırarak beslemeyin
  • İnek sütü vermeyin
  • Soğanlı, sarımsaklı, baharatlı sofra artıkları ile beslemeyin
  • Hastaysa kendiniz ilaç vermeyin. İnsanlar için olan ilaçlar kediler için ÖLÜMCÜL olabilir.
  • Annesi varsa, en az 8 haftalık olana kadar anne ve kardeşlerinden ayırmayın
  • Annesi tarafından terk edilmemişse veya anneden ayrılacak yaşa gelmemişse sokakta bulduğunuz yavru kedileri almayın. Yaşamlarının ilk haftalarında onlara en iyi anneleri bakar. Yeni doğmuş bir yavrunun annesiz yaşaması çok zordur.

Benzer İçerikler:

Doğumdan önce hazırda bulundurmanız gerekenler |Doğum sırasında ne yapmalı? | Anne yavrularla ilgilenmezse | Yeni doğmuş yavru kedi bakımı | 

yavru kedi

Kediniz eve gelmeden önce neleri almak gerekir? | Kedili evde güvenlik | Mama seçimi | Veteriner seçimi

Kedilere hangi aşılar yapılır? Hangileri zorunludur? Aşılara ne zaman başlanır? Aşı yaptırmazsam ne olur?

Kedilerin besin gereksinimleri nelerdir? Vitamin ve minerallerin eksikliği ve fazlalığı nelere sebep olur? KEDİ SAHİPLERİ İÇİN REHBER

kedilere köpeklere verilmemesi gereken yiyecekler

Kedilere ve köpeklere hangi yiyecekler zararlıdır? Hangileri verilebilir, hangileri verilmemeli? AÇIKLAMALI LİSTE